Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
MajorTom7500:31:13
Baia00:47:48
mojo12:11:38
wickerman99912:13:26
Tom8213:11:37
Aquamaniac14:12:09
carreras 1 dan
ZoranC 2 dana
Rastaman 2 dana
AHJAK 2 dana

Registriranih: 850
Najnoviji: St3fke
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Interview with Chris Lukhaup
Intervju sa Diegom Sandovalom
Intervju sa Jordi Pelegríem
Intervju sa Viktorom Lantosom
DIY ADA stalak
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa Renato Kurokiem
Intervju sa Renato Kurokiem

Tko je Renato Kuroki?

Rođen sam u Brazilu 1970. godine, u miješanom brazilsko japanskom braku. Preselio sam u Japan 1991. gdje sam živio do 2009. Sa aquascapingom sam započeo 2006. kada sam se pridružio najvažnijoj aquascape grupi u Japanu - The Layout Freaks. Tamo sam učio aquascaping sa legendama poput Minoru i Akira Yamagishi, Yutaka Kanno, Hidekazu Tsukiji i Junichi Itakura. Dva puta sam sudjelovao na ADA seminarima (2009. i 2010. godine) te 2 godine radio u Aquabase-u u Brazilu, kao ADA konzultant.
Da li se bavite i nekim drugim hobijima osim aquascapinga?

Prije sam svirao gitaru i pjevao karaoke, ali sada sam zaokupljen samo sa aquascapingom.


Kako ste se počeli baviti i zanimati za akvaristiku?

Sedamdesetih godina stariji brat me upoznao sa akvaristikom.


Kada ste se počeli interesirati za aquascaping i biljne akvarije?

Moj prvi kontakt sa aquascapingom bio je u Japanu kada sam prelistao i pročitao ADA 2005. katalog. Ostao sam iznenađen kako Takashi Amano može napraviti tako nevjerojatne postavke. Kasnije, 2006. godine posjetio sami ADA galeriju i iste godine sasvim slučajno sam sreo Minoru Yamagishi-a, jako poznatog učitelja i majstora aquascapinga i uzgoja Bee kozica. Kada me pitao da li želim raditi postavke kao i on, bio sam jako uzbuđen. Pozvao me da se pridružim aquascape grupi “The Layout Freaks” jer je mislio da znam sve u vezi japanskog aquascapinga.
Nastavimo sa nekoliko tehničkih pitanja…


Koju vrstu podloge preferirate i zašto?

Koristim ADA supstrat jer mislim da je siguran i jednostavan za korištenje. Takvim sigurnim supstratom ne gubimo vrijeme na rješavanje nekih problema. Također ovaj supstrat mi dozvoljava više mogućnosti kod oblikovanja same podloge.


Koristite li r/o vodu ili pipovaču? Koji su parametri vode u vašim akvarijima? Je li voda tvrda ili meka?

Koristim pipovaču, a njeni parametri su slijedeći:

pH=6.6-6.8
Kh=6
Gh=6

U Brazilu je voda meka, pa moram povećavati Kh i Gh vrijednosti.

Što je sa protkom i filtracijom u Vašim akvarijima? Preferirate li jaku cirkulaciju i filtere ili?

Koristim kanister filtere, često i više komada. Recimo za svoj novi Projekt 240L koristio sam tri Eheim kanister filtera. Preferiram snažnu cirkulaciju inače. Zbog izbjegavanja crne čupave alge moram vodu držati u dobru stanju.


Koja gnojiva koristite? Da li preferirate slabije ili jače doziranje gnojiva?

Ovisno o tome koja je podloga, koristim ADA ili Seachem gnojiva. Doziranje isto tako ovisi od slučaja do slučaja. Općenito, u mojim akvarijima je uvijek velik broj riba, pa ne moram dodavati puno nitrata i fosfata, dok kalij, mikroelemente i željezo dodajem po potrebama bilja.


Koja je vaša omiljena rasvjeta? Ciljate li na jaku, srednju ili slabu rasvjetu? Kako odlučujete koliko rasvjete koristiti?

Moja omiljena lampa je ADA NA Lamp 8000K. Koristim svjetlo srednje jačine, a fotoperiod je 10 sati dnevno.
Imate li problema s algama u svojim akvarijima? Kako se borite s njima?
Imam, ali ne previše, najviše u inicijalnoj fazi akvarija. Koncentriram se na eliminaciju svih mogućih uzroka za pojavu istih (može ih biti mnogo) te uvodim ribe što prije moguće kako bi se postigla biološka ravnoteža. To stvarno dosta pomaže.


Koliko često mijenjate vodu? Koliko vremena dnevno/tjedno trošite na aquascaping i održavanje tanka?

Jednom tjedno zamijenim 30% vode. Za natjecateljske radove trošim 3-4 sata dnevno.
Koja vam je najdraža riba?

Hyphessobrycon sweglesi.
Idemo na par aquascaping pitanja…


Imate li favorita na aquascape sceni?

Minoru Yamagishi (kreativni procesi), Yutaka Kannou (aquascape detalji), Masashi Ono (svestranost), Takehiro Honoki (perspektiva), Akira Yamagishi (prirodni osjećaj), Dave Chow (kreativnost) and Cliff Hui (mladi talent).

Gdje pronalazite inspiraciju za vaše radove?

U prirodi! Najviše utjecaja na mene imao je japanski stil u kojem je odnos prema prirodi vrlo snažan. Isprva odabirem krajolike iz raznih fotografskih časopisa kako bi ih proučavao i dobivao ideje za moje radove, a zatim potražim hardscape kako bih ideje i realizirao.

Da li ste ikad sudjelovali na natjecanjima?

Da, IAPLC, AGA i CBAP (brazilski natječaj).

Vaš postav „Ancient Forrest“ („Drevna Šuma“) je stvarno fantastičan…odakle Vam inspiracija za njega? Recite nam više o njemu.Hvala Vam lijepa. Ancient Forrest je inspiriran otokom Yakushima, UNESCO-vom svjetskom baštinom. Tražio sam inspiraciju u dućanu učitelja Yamagishija te tamo pronašao foto knjigu otoka Yakushima. Vidio sam velika drveća prekrivena sa mahovinom. Bila su zaista prekrasna. Nakon te ideje potražio sam panjeve, velike baš kako su mi i trebala za taj postav.

Prilikom fotografiranja tog postava koristili ste se analognom fotografijom. Kako to? Mislite li da takva fotografija ima prednosti naspram digitalne? Koji je fotoaparat bio u pitanju?

Naša grupa u Japanu sve postave fotografira metodom Takashi Amana. Koristimo fotoaparate velikog formata 102×127mm. Kvaliteta slike je znatno veća u odnosu na digitalnu fotografiju. Kad vidite takvu fotografiju imate osjećaj kao da ste ispred stvarnog akvarija. Najčešće koristimo Tachihara i Fuji 4x5“ fotoaprate, a leće su Schneider i Fuji.
I za kraj…poruka za naše članove?

Mislim da je naš hobi prekrasan. Daje nam mir i harmoniju u skladu sa našim prirodnim osjećajima. U razvijanju aqasacaping vještina glavni alat je poniznost.Hvala Vam na ovoj prilici!!!

Autor: Dario Horvat
Prijevod: HAS administracija

Objavio lp u 01.03.2012 10:56
Komentari
Trenutno nema upisanih komentara!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.