Prijava
Korisničko ime

LozinkaNiste još naš član?
Registrirajte se, besplatno je!

Izgubili ste lozinku?
Nema problema, zatražite novu.
Članovi Online
MajorTom7500:31:57
Baia00:48:32
mojo12:12:22
wickerman99912:14:10
Tom8213:12:21
Aquamaniac14:12:53
carreras 1 dan
ZoranC 2 dana
Rastaman 2 dana
AHJAK 2 dana

Registriranih: 850
Najnoviji: St3fke
Google Translate
Galerija
Odabrani Članci
Interview with Diego Sandoval
Intervju sa James Findleyem
Intervju sa Katjušom Karlovini
DIY ADA stalak
Interview with Justin Law
HAS na Facebooku
Posjetite
MojBiljniAkvarijum
Aquascaping World
Creative Aquascaping Union
Akvaristi.net
Aquanubis
Aqua Journal
IAPLC natjecanje
AGA natjecanje
Kategorija
Članci Početna » Intervjui na hrvatskom » Intervju sa Zoranom Gligorijevićem Gligom
Intervju sa Zoranom Gligorijevićem Gligom

Najprije da Vam se zahvalimo na pristanku za intervju. Iznimna nam je čast da će takva jedna legenda biljne akvaristike i aquascapinga kod nas, odgovarati na naša pitanja.


Ajde nam se ukratko predstavite. Tko je Zoran Gligorjević Gliga?

Kao prvo,da Vam se zahvalim što imam tu čast da dam intervju za Vaš portal, koji smatram odličnim.
Imam skoro 42 godine. Sa suprugom smo vlasnici Pet shopa, odgajivačnice patuljastih šnaucera i Erdel terijera "Fildale" te salona za trimovanje pasa u našem gradiću Vlasotincu. Imam kćerkicu od 16 godina, a još jedno dete je na putu. Hobi mi je naravno aquascaping,a pored toga i izložbe pasa,fotografija i šetnje u prirodi.


Kada i kako ste se zainteresirali za akvaristiku uopće?

Stariji brat je još ranih 80-ih godina imao neke akvarijume koje je rasformirao,a ja sam početkom 90-ih rešio da ih ponovo formiram i tako je počelo. Prvo jedan od 25 litara,posle toga 100. U početku naravno klasika: skalari, koridorasi, zlatne ribice, ancistrusi, živorotke, poneka kripta, nana, vallisneria. 2000 i neke je počeo da me zanima i mrest ribica te gajenje biljaka tako da sam neko vreme kući, u posebnoj prostoriji, imao 40-ak akvarijuma punih ribica i biljaka.


Mi koji se duže bavimo aquascapingom sjećamo se jako dobro Vaših pionirskih biljnih akvarija, tamo još davne 2004. godine, koji su utrli put biljnoj akvaristici na ovim prostorima. Wonderwood postav je zbilja pravi klasik. Kako ste se počeli bavit sa biljnim akvaristikom uopće? Odakle ste dolazili do informacija tada kad, internet forumi nisu bili tako razvijeni? Sjećam se da smo svi u čudu tada gledali kakav CO2 sad...Da, u to vreme ozbiljnije sam počeo da se bavim ovim što se danas naziva aquascaping. Taj akvarijum me i dan danas oduševljava, a iz ove perspektive to je nezahtevan i prost akvarijum. Nema tu pravila. Više su me privlačile biljke i njihovo razmnožavanje, i kakva takva kompozicija. Ribice su bile tu samo da bi se nešto kretalo po akvarijumu.

I dan danas izlazi časopis Zov koji je imao dve strane posvećene akvaristici: jednu za biljke,a drugu za ribice. Bilo je i nekih domaćih knjiga i akvarističkih časopisa, ali i dosta ruskih (oni su bili mnogo ispred nas što se tiče akvarističke literarture). U to vreme su se pojavili i razni akva sajtovi i to je umnogome olakšalo posao zaljubljenicima u akvaristiku.


Što Vas obično inspirira da napravite neki postav? Da li se pripremate u glavi ili na papiru ranije kako nešto složit ili to dođe samo od sebe prilikom slaganja?

Ma to nekako dođe samo od sebe. Dosta sam putovao i šetao po prirodi tako da uopšte nije bilo teško naći inspiraciju za moje radove. Zasviđa mi se neki detalj i rešim da ga preslikam u akvarijumu. Aquascaping je za mene jedan vid umetnosti, živa slika...nikada nisam kopirao tuđe akvarijume,nije to to, a osnovno je imati predstavu o tome kako će akvarijum izgledati posle nekoliko meseci. Nikad nisam unapred planirao sve detalje, već sam sve radio "u hodu".Koliko akvarija trenutno imate? Da li Vam to oduzima puno vremena?Imam jedan veliki akvarijum u dnevnoj sobi od 250 litara, i 10-ak manjih u pet shopu, prodajnih. Nemam baš mnogo vremena da ih redovno održavam, ali trudim se da ih i ne zapustim baš mnogo jer nema ničeg ružnijeg od prljavog akvarijuma.


Gdje nalazite hardscape i ostali materijal za postave?

Kamenje i grane nalazim isključivo u prirodi. Treset na Vlasinskom jezeru, a šljunak, ili na dnu reke ili iz jedne fabrike (kvarcni). Ne pamtim da sam nekad kupio drvo ili kamen.


Poznato je da ne robujete nekim šminkerskim "stvarčicama" u akvaristici, pa tako koristite u svojim postavima uglavnom štedne žarulje? Koje su njihove prednosti, a koje mane? Kako odredite koliko ih stavit iznad akvarija?

Zadnjih nekoliko godina isključivo koristim Energy-saver lampe, i pokazale su se, barem kod mene, odličnim. Dugo traju, ima ih raznih jačina (od 10 pa do 36 w), a koristim isključivo one koje daju belu svetlost. Akvarijumi izgledaju baš prirodno pod njihovom svetlošću. Zavisi od vrsta i količine biljaka, idem na kombinaciju 1 watt -1 litra vode u većini slučajeva.
U nekim Vašim postavima imali ste period osvjetljenja akvarija čak i po 16 sati. To je prilično neuobičajeno. Kako je izbalansirati tako dugo svjetlo da se ne dobiju alge? Koliko je inače prosjek osvjetljenja u Vašim akvarijima?

To sa osvetljenjem su bili samo eksperimenti. Mnogo je 16 časova mada ako su slabe lampe, akvarijume treba duže osvetljavati. Alge su obavezne kod većine novoformiranih akvarijuma, još ako je biljna masa mala...tu dosta pomogne malo jače ubacivanje Co2. Mislim da je 10-ak sati sasvim dovoljno ako je osvetljenje iznad akvarijuma malo jače.


Koristite za podlogu prirodni treset sa Vlasinskog jezera (akumulacijsko jezero na jugoistoku Srbije). Kakva je ta podloga iz Vašeg iskustva i koju količinu stavljate na dno akvarija? Da li ispušta puno u vod? Da li je potreban preko debeli sloj šljunka?

To je za mene najbolja podloga i što je najvažnije prirodna je. To su u stvari mahovine tresetnice koje su se taložile tamo vekovima. Treset je dobar i za mrest ribica (prokuvani). Može da se stavi i u filter da malo zakiseli vodu.Dovoljan je sloj od 1-2 cm treseta na dnu i deblji sloj šljunka ako je treset nedovoljno mokar,da ne bi isplivao mada i to zavisi od vrste i količine biljaka koje ćemo saditi. Danas ima dosta biljaka sa tankim i kratkim korenjem koje se koriste u aquascapingu tako da im treba vrlo malo hrane u podlozi. Echinodorusi i Cryptocoryne obožavaju treset.


Uz tako bogatiju podlogu da li gnojite kroz vodeni stup uopće? Što mislite općenito o režimima gnojenja akvarija preko vode većinom, poput EI sistema?

Retko koristim ta đubriva mada sam u nekoliko zadnjih postavki koristio pomalo PMDD đubrivo, ali uvek preteram, pa posle toga imam problema sa algama. Treset te meka i kiselija voda su dovoljni za dobar rast biljaka. Koliko se sećam, samo mi je Cuba slabo rasla.


Koliko je po Vama važna filtracija u akvariju? Kakve vi filtere koristite u svojim akvarijima općenito, kako napunjene?

Uvek sam koristio spoljašnje staklene filtere u mojim akvarijumima koji su se pokazali odličnim. Biljkama je potrebna lagana cirkulacija vode, ali nikada nisam eksperimentisao sa filtracijom. Ne pamtim kada sam poslednji put stavio raspršivač u akvarijum. U filter stavim samo sunđer i perlon vatu, samo mehanička filtracija.
A cirkulacija? Stalno su debate oko toga koja je količina protoka dovoljna za neki akvarij.

U većim akvarijumima koristim potapajuću motornu pumpu da bi bilo kakve takve cirkulacije po celom akvarijumu. Svatko ima neko svoje iskustvo.


Svi se uvijek čude da koristite DIY CO2 čak i na većim postavima. Da li imate problema sa algama radi toga?

Boce sa Co2 su dosta skupe, a i malo me strah od njih, igličasti ventili, podešavanja... nekako mi je princip 2 flaše najsimpatičniji iako vrlo ružno izgleda. Flaše stavljam u filter da bi bile što manje primetne. Ubacim crevo sa Co2 u motornu pumpu, izbušim rupice na crevu koje je u aq i CO2 se rasprši po celom akvarijumu.Algi naravno uvek ima na početku, ali posle nekih mesec-dva njihova količina ne narušava izgled akvarijuma. Zadnjih godinu-dve koristio sam i Easy-carbo posle zamena vode.


Kako često mjenjate vodu u Vašim akvarijima i kakva je voda koju koristite? Da li je ikada testirate sa testerima?

Kad imam vremena menjam po 30% vode jednom nedeljno što bih svakom i preporučio, a kad nemam trudim se da to odradim bar 2 puta mesečno. Koristim česmovaču čija je tvrdoća otprilike oko 7. Iskreno, sa hemijom sam u mnogo lošim odnosima...

Koja je Vaša omiljena riba? A biljka?

Omiljene ribice su mi diskusi, kraljevske i plave neonke i trigonostigme. Ako moram da se odlučim od biljaka, to su Glososstigma, Microsorumi, Blyxa i Ludwigia repens.
Fotografiranje akvarija...kako Vi to radite i s kojom opremom? Koliko to vremena oduzme?

Glavno je uhvatiti idealan momenat za slikanje akvarijuma. Momenat kada mislite da je to to. Imam Canon 50d i neki Tamron objektiv zadnjih otprilike godinu i po. Dosta je važna obrada fotografije u Photoshopu, ali ne obrada same kompozicije nego sitnica (mrlje na staklu, mehurići) da bi se istakla sama postavka. Svi to rade,tako da nije nikakva prevara obraditi sliku. Obavezno gasim svetlo u sobi i spustim roletne, znači koristim samo svetlo iznad akvarijuma. Od postavke zavisi da li će biti talasanja sa fenom,ili osvetljavanja pozadine.Ponekad je za jednu dobru sliku potrebno i po sat-dva da se uhvate talasi, položaj ribica...


Poznato je da redovno sudjelujete na aquascaping natjecanjima. Koji su Vaši najbolji rezultati koje ste ostvarili? Što spremate ove godine?

Ako se ne varam,mislim da sam 2005. počeo da šaljem radove na IAPLC,i zauzeo 317. mesto što je za mene bio ogroman uspeh. Prošle godine sam poslao 2 akvarijuma i zauzeo 76.mesto sa jednim,a sa drugim 93.
Mada ni to ne mora da bude neko merilo uspeha. Ima mnogo dobrih akvarijuma koji ostanu neprimećeni, a neki u najmanju ruku "čudni "radovi uđu među prvih 100. Ali to nek ide na dušu sudijama i organizatorima.

Imam već gotov akvarijum i za ovu godinu,verovatno će i on otići na IAPLC.Samo da dodam da i Rusi imaju odličan i jak contest.


S obzirom da ste pionir biljne akvaristike na ovim prostorima te ste od samih početaka prisutni, a i vodili smo skupa nekad veliki sajt Aqua-art...kako Vam se čini ta scena danas? Šta Vas veseli, a šta biste promjenili na njoj?

Eehhhh...Aqua-art je bio izuzetan sajt. Još mi je žao što je završio kako je završio. Veseli me što ima mnogo talentovanih aquascapera i entuzijasta,a krivo mi je što je mnogo podela i mnogo sajtova sa istom tematikom na ovako malom prostoru kao što je naš brdoviti Balkan. Nadam se da će u budućnosti biti zaboravljene nesuglasice i da će doći do objedinjavanja više sajtova jer svađe i sujete nikome nikad ništa dobro nisu donele.


Imate li neke aquascapere čiji Vam se radovi posebno sviđaju?

Naravno, Amano je broj 1, za sva vremena. Mnogo mi se sviđaju i radovi Cliff Hui-a. Ima i dosta dobrih ruskih i poljskih aquascapera. Japanci su naravno najveći fanatici.


Poruka za naše članove.

Uživajte u svojim podvodnim svetovima. Na kraju, da Vam čestitam prvi rođendan i da Vam poželim puno uspeha u daljnjem radu, lepih akvarijuma i uspešan HAS contest.

Autor: Leonard Popović

Objavio lp u 20.03.2012 14:27
Komentari
Trenutno nema upisanih komentara!
Upiši Komentar
Prijavite se da bi upisali komentar.